Windturbines landschapsvervuiling of aanwinst?

Natuur

hartvoorwillemstad_windturbOver schoonheid valt niet te twisten. En dat geldt ook bij gebouwen of objecten die geplaatst worden in de stad of op het platteland. De gemoederen lopen hoog op bij de vraag of windturbines een aanwinst zijn of juist niet.

Wind overlast in beeld

Ondanks dat tegenwoordig de windturbines in lijn- of clusteropstelling worden geplaatst om beter in het landschap te passen, is er nog steeds veel weerstand. In Knokke is het windpolenpark uiteindelijk, na veel protest, dieper in de zee geplaatst om het beeld zoveel mogelijk in tact te houden. In andere gevallen wordt geprobeerd om door een financiële compensatie het leed te verzachten. Dit kan door een geldbedrag  uit te keren of door de omwonende mede-eigenaar te maken van de molens.

Wind overlast in geluid

Het windmoelenpark bij Wijk bij Duurstede is voor het toerisme een ramp. Een vakantiekiekje wordt er niet mooier op als op de achtergrond van de historische attracties een turbine uitsteekt. Niet alleen het visuele aspect wordt als een probleem gezien ook de geluidsoverlast wat de molens teweeg brengt wordt als storend ervaren.

Voorstanders

Er zijn natuurlijk ook voorstanders en zeker nu dat de turbines steeds groter worden en dus meer ruimte nodig hebben, kan je volgens de landbouwarchitecten er een ruimtelijk geheel van maken. Of het mooi is of niet, blijft een persoonlijke mening. In dit filmpje zie je hoe de windmolens in het landschap zijn ingepast. De gemeente Utrecht heeft richtlijnen aangegeven in ‘De handreiking Duurzame Energie’, meer hierover vind je in het artikel Duurzame energie in het landschap.

Tags: , ,