Milieudonaties nemen toe, leden nemen af

Goede doelen

22515_VFI_VOORKANT_GDR_2014_grootEr zijn ruim 30.000 goede doelen in Nederland. En ook al staat Nederland bekent om zijn gulle gevers. Je kan je euro maar een keer doneren.

Goede doelen in Nederland

In 2013 bedroegen de totale inkomsten voor alle goede doelen die Nederland kent ruim 2,3 miljard euro. Dit bedrag bestond uit meer dan de helft van donaties en 38% uit subsidies. Jaarlijks wordt er een rapport uitgegeven door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), deze zijn openbaar en hier te lezen in Het Goededoelen rapport 14.

Het Centraal Bureau Fondsenwerving maakt onderscheid tussen 4 groepen:

  • Gezondheid
  • Internationale hulp
  • Natuur, milieu en dieren
  • Welzijn en cultuurtabel

Natuur, milieu en dieren

In de tabel uit het Het goeden doelen rapport is te zien dat Natuur, milieu en dieren in 2013 een kleine inkomstenstijging maakte. Dit terwijl het aantal leden in 2014 aanzienlijk terugloopt.

Vermindering leden

De top 10 van de natuurorganisaties is goed voor een ruime 3 miljoen leden. Afgelopen jaar hebben zij  tezamen ongeveer 70.000 leden moeten inleveren.  Het wereld Natuur Fonds, de grootste natuurorganisatie in Nederland met 826.000 leden en had het grootste verlies te verwerken, namelijk 44.000 leden, die gestopt zijn.

De reden hiervoor is naast de financiële crisis, waarbij de consument zorgvuldiger met zijn euro omgaat, ook te wijten aan het feit dat jongeren zich niet meer willen vastleggen voor een langere periode. Ze doneren wel maar worden geen lid.

 

Tags: , ,