Hoe groen is groene stroom?

Natuur

snipperhoop_met_kastanje-inktzwammenEnige tijd geleden was er nogal wat ophef over een bericht dat naar buiten werd gebracht door energieleverancier de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE). Gesteld werd dat afnemers van groene stroom lang niet altijd groene stroom krijgen en dat het etiket eigenlijk vooral een mooi verkooppraatje is. Het lijkt er ergens op dat de NLE wellicht probeert het eigen straatje schoon te vegen, want in principe is natuurlijk al jaren bekend dat je als betaler van groene stroom, op uitzondering van energieleverancier Eneco, uiteindelijk precies dezelfde stroom krijgt als je buurman die betaalt voor grijze stroom. Het gaat hier dan ook eigenlijk meer over onwetendheid over het proces dan dat er daadwerkelijk verkeerd wordt voorgelicht.

Energiebronnen als wind en zon kennen we ondertussen allemaal wel als opwekkers van natuurvriendelijke stroom. Daarnaast wordt een groot deel van de groene stroom ook opgewekt met behulp van houtsnippers, de zogenaamde biomassa. Het verbranden hiervan levert energie op, waarbij de grondstof minder schadelijk is voor het milieu dan bijvoorbeeld bij kolencentrales. Vaak wordt biomassa echter toegevoegd als brandstof in vervuilende centrales. Hierdoor mag er wel een groen label aan de elektriciteit worden gehangen, maar kun je je natuurlijk afvragen of dit wel helemaal terecht is.

Daarnaast heeft het toegenomen gebruik van houtsnippers voor energieproductie nog andere nadelige gevolgen voor de natuur. Zo is er hierdoor minder van het materiaal beschikbaar voor natuurgebieden, waar er met houtsnippers vaak paden worden gemaakt. Vooral paddenstoelen doen het uitstekend op dit soort ondergronden. De laatste jaren is er dan ook een duidelijke afname te bespeuren in de soorten paddenstoelen die het beste op houtsnippers groeien. Aan de andere kant moet daarbij wel opgemerkt worden dat houtsnippers op zichzelf ook geen natuurlijk product zijn, maar achter worden gelaten door de mens. Echte bezwaren tegen het gebruik van houtsnippers voor het opwekken van energie zijn er dan ook eigenlijk niet, maar het blijft wel belangrijk om de consument hier goed over in te lichten.

Tags: ,